Vredesnaam herinnering bombardement 1944 in Nijmegen

VREDESNAAM

Een lied uit fragmenten uit het dagboek van Ida van Marwijk.

Zij woonde aan de Regentessestraat 11 in Nijmegen-Oost Voor de 3e maal hebben we vandaag al luchtalarm. Er is geen levend mens meer op straat. Alle mensen vluchten een huis of de schuilkelder in. Vliegtuigen ronken boven onze stad. Na een half uur wordt het sein ‘veilig’ gegeven. Het gevaar is nu geweken en ik ga naar de kerk. Op de hoek van onze straat staat een man naar de lucht te kijken, hij zegt: ‘Ziet u dat al die vliegtuigen terugkeren?’ Terwijl hij dit zegt wordt een bommenregen uit de vliegtuigen geworpen, wat met ontzettende slagen gepaard gaat. De man zegt: ‘Ga liggen!’. Maar ik vlucht met kloppend hart naar huis. Een vreselijke ramp treft onze stad, de uitwerking is ontstellend. Gehele straten, kerken, huizen worden in één ogenblik vernield. Zwaar- en lichtgewonde mensen worden langs onze straat naar het Wilhelminaziekenhuis vervoerd. Men ziet vreselijke tonelen. Ziekenauto’s en brancards zijn er niet voldoende om alle gewonden te vervoeren. Men ziet de slachtoffers liggen op handwagens, fietsen, matrassen, trapladders, stoelen, planken. Alles wat maar enigszins in het bereik van de helpers is wordt gebruikt voor het vervoeren van de doden en gewonden. Ik ga naar het ziekenhuis om mogelijke hulp te verlenen. Het portaal, de gangen, overal liggen slachtoffers die op hulp wachten. De zwaarst gewonden worden voorzien van de H. Sacrementen. Een man ligt op de grond te sterven. Een vrouw gilt om hulp, haar schouder is één wond. Een jongen ligt op een baar en kermt van de pijn. Hij heeft een diepe vleeswond aan z’n bovenbeen. Men ziet mensen zonder arm, zonder been, mensen met bebloede gezichten. Het is een drama dat ik m’n hele leven niet meer kan vergeten. Deze verschrikkelijke Februaridag zal nog lang in onze herinnering blijven. Oorlogsgeweld eist vele levens. We moeten berusten. We kunnen niet anders dan vurig bidden voor de overledenen en hun nabestaanden.

Tekst geïnspireerd door momentopname van het dagboek van Ida van Marwijk. Lied is geschreven door Henri Doeleman mijn vriend Michiel Kok en onze lieve vriend Will Theunissen. Geproduceerd door Hemusic producties, met speciale dank aan Jeroen van Zuylen.

Licht in het donker

Licht in het donker

Dit lied is geschreven door Henri Doeleman & Michiel Kok en opgedragen aan Wereldlichtjesdag. http://www.wereldlichtjesdagnijmegen.nl Speciale dank aan: -Zangeres Noortje Pfundt -De dansers van Flex Dansstudio, Romy Koppert en Jits Agema -Alle figuranten in de film en natuurlijk onze vriend Koen Logtens van HAKOENA. omdat ze nooit worden vergeten omdat ze werkelijk bestaan iedere naam, ieder lichtje iedere ziel, ieder gezichtje gekoesterd in je hart voortaan Floortje Agema

Muziek, Henri Doeleman en Michiel Kok Zang, Michiel Kok en Noortje Pfundt Koor, Colourful city koor Viool, Johnny Rahaket Dans, Romy Koppert en Jits Agema van Flex Dansstudio Productie, Hemusic producties i.s.m. LEVROI Film en Media 2017

Jürgen Freilich – Dag mooie Bob – Efteling muziek

Het afgelopen jaar nam de Efteling afscheid van de Bob. Ook Jürgen Freilich neemt op het Steenbok Plein geheel in stijl afscheid van ‘zijn’ geliefde Bobbaan. Jodel je mee met zijn nieuwe nummer ‘BOB’?